Ana Sayfa Genel Haber Arşivi GÖRKEMLİ BİR MACAHEL FESTİVALİ

GÖRKEMLİ BİR MACAHEL FESTİVALİ

2603

Borçka Kaymakamlığı, Macahel Eğitim-Kültür ve Dayanışma Vakfı, Macahel Biyosfer Rezerv Alanı Koruma ve Geliştirme Derneği ile Camili Köyleri Muhtarları’nca ortaklaşa düzenlenen festivale, Artvin Valisi Kemal Cirit, Dışişleri eski bakanı Yaşar Yakış, RTÜK Başkanı Davut Dursun, TEMA Vakfı Onursal Başkanı Artvinli işadamı Ali Nihat Gökyiğit, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Mustafa Çelik, İl Emniyet Müdürü Hamdi Selçuk, Sanatçı ve Yazar Zülfü Livaneli, Borçka Kaymakamı Şakir Öner Öztürk Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Borçka Belediye Başkanı Aslan Atan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Çiftçi, çok sayıda akademisyen ile davetli katıldı.

Macahel yöresinin zengin mutfağından örnekler sunulduğu Protokol Yemeğinden sonra konuklar Protokol tribünündeki yerlerini aldılar.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından protokol konuşmalarına geçildi.

DSC_0280DSC_0289

Sunuculuklarını Sümeyye Dursun ve Rıfat Ermiş’in yaptığı Festivalin Açış konuşmasını Macahel Vakfı Başkanı Doç.Dr.Veysel Yılmaz yaptı. Daha sonra, sırasıyla Borçka Belediye Başkanı Aslan Atan, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Ali Nihat Gökyiğit, Sanatçı Zülfü Livaneli, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Çiftçi, Dışişleri eski bakanı Yaşar Yakış ve Artvin Valisi Kemal Cirit konuşmalarını yaptılar.

Artvin Valisi Kemal Cirit, yaptığı konuşmada, Artvin’in kabuğunu kırdığını dile getirerek hem Türk bürokrasisinde hem Türk ekonomisinde hem Türk siyasetinde, hem de Türk basınında ve müziğinde üstatları bu festivalde görmekten mutluluk duyduğunu ifade etti. Vali Cirit bu yıl Macahel 15. Saf Kafkas Arı ve Bal Festivali’ni yaptıklarını dile getirerek “Bugün burada bal festivali ile karşınızdayız. Entelektüel birikimin oldukça yüksek olduğu bir festival. Sadece hemşerilerini burada buluşturmuyor. Bal gibi stratejik bir ürünün Artvin topraklarından Kafkas Gen Merkezini kuran bir iş adamımızın katkılarıyla ne duruma geldiğini de gösteriyor bu festivaller. Bunun için burada emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Ben burada Ali Nihat Gökyiğit Bey’e bu toprakların çocuğu olarak bu toprakların kültürünün ortaya çıkmasına katkı sunduğu için, ekonomik değer olarak kazanım elde etmelerini arzu etikleri için ben ayrıca teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.

DSC_0346DSC_0538

Borçka Belediye Başkanı Aslan Atan ise yaptığı konuşmada “Artvin’imizin genel bir adı var. ‘Göğe Komşu Topraklar Artvin’ Bu coğrafya bunu en iyi şekilde temsil ediyor. Bu topraklar güzellikleriyle, yeşiliyle yöremizin en güzel yerlerinden birisidir. Ben umuyorum ki bu festivaller yöremizin, ilçemizin, köyümüzün tanınmasında katkı sağlayacak” dedi.

 Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe konuşmasında, Artvin’de bu festivallerin bundan sonra ekonomik değeri olan festivallere dönüşeceğini kaydederek  “Sadece doğayı seyretmek yetmiyor burada ki ekonomik canlılığı sağlayan, içini doldurabileceğimiz festivaller yaptığımız sürece Artvin’de ilçelerinde köylerinde ekonomik canlılığı sağladığımız sürece geriye dönüş yeniden başlayacak” ifadelerine yer verdi.

DSC_0545DSC_0810

Saf Kafkas Arı ırkının korunması için Kafkas Arı Gen Merkezi’ni kuran Ali Nihat Gökyiğit Vakfı Başkanı Ali Nihat Gökyiğit yaptığı konuşmada: “Bilindiği gibi 2005 yılında bu güzel belde Birleşmiş Milletler UNESCO teşkilatı tarafından ülkemizin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı ilan edildi. Bu gibi beldelerde esas biyolojik çeşitliliği ve ekosistemi korumaktır. Ama bir şey daha isteniyor oda doğal ve kültürel varlıklara örf ve adetlere zarar vermeden gelir kaynakları yaratmak, kalkınma temin etmektir. 15 Yıl önce bu istikamette çalışmalara başladık. Büyük bir şevkle. İlk işimiz nesli tükenmiş sanılan saf Kafkas arısını burada keşfetmek, damızlık ana arı üreterek, beldeye gelir ve şöhret kazandırmak oldu. Aynı zamanda da Türk arıcılığına da hizmete imkânı bulduk. Eş zamanlı olarak bir şey daha yaptırdık, doğa turlarını harekete geçirdik. Öyle görüyorum ki doğa türleri çeşitlenerek gelişiyor. Beldenin güzel insanlarına güzel imkânlar yaratıyor” dedi. 

DSC_0604DSC_0575

 

Zülfü Livaneli ise yaptığı konuşmada ata topraklarında olmaktan büyük bir heyecan duyduğunu söyledi. Ali Nihat Gökyiğit’in büyük bir örnek oluşturduğunu söyleyen Livaneli “ Sayın Gökyiğit yaptıklarıyla bu kadar güzel bir yere emek vererek diğer iş adamlarına insanların para kazandığı zaman, mesleğinde başarılı olduğu zaman toplumuna nasıl yaralı olabileceği dünyaya nasıl yarlı olabileceği yolunda büyük bir örnek oluşturuyor.

 

Bölgenin doğası bitkisi her şeyi çok güzel ama bundan daha güzel olan bir şey var, oda buranın kültürü, medeni insanları. Türkiye’nin her tarafında insanlar keşke Macahel kadar uygar ve medeni olabilseydi bambaşka bir ülke olurduk.

 DSC_0486DSC_0198

UNESCO’nun Somut Olmayan Kültür Mirası diye bir programı var. Bu nedir şiirdir, türküdür. Bende UNESCO’da görevli biri olarak Macahel’in bu kültürünün dünya kültür mirasını alınması için elimden geleni yapacağım. Paris’te burayla ilgili 5 dakikalık bir film göstereceğim”.  diye konuştu.

 DSC_0172DSC_0605

Konuşmaların ardından Artvin Valisi Kemal Cirit ve Vakıf Başkanı Doç.Dr.Veysel Yılmaz, Saf Kafkas Arısını keşfeden grubun öncüsü olan ve geçen yıl hayatını kaybeden Prof. Dr. Aykut Kence’ye ‘Altın Arı’ ödülünü eşi Prof. Dr. Meral Kence’ye takdim ettiler. 

DSC_0403DSC_0810

 

Festivalin gelenekleri arasında yer alan yaşları 60 ile 85 yaş arasındaki kişilerden oluşan Macahel Yaşlılar Halk Dansları Topluluğunun söylediği Gürcüce şarkılar ile gösteriler izleyenlerin beğenisini topladı.

20140816_145521 - KopyaDSC_0739

 

Gürcistan’ın Acara Özerk Cumhuriyeti’nden gelen ve yaşları 60 ile 93 arasındaki kişilerden oluşan Khulo Kültür Merkezi Yaşlılar Halk Dansları Topluluğunun gösterileri katılımcılardan bol bol alkış aldı.

 

Festivalde, Macahelli sanatçılar Bayar Şahin, Damla Şahin, Yudum Şahin ve Tamara Şahin’in yanında İbrahim Özbayrak ve Mariam Elieshvili de sahne aldı. Sanatçıların seslendirdikleri yöreye özgü şarkılar eşliğinde horonlar oynandı.

Not: Bu haber 08HABER Artvin’in Sesi gazetesinden yararlanılarak hazırlanmıştır

.20140816_13511020140816_145521 - Kopya