Ana Sayfa Güncel Haberler Artvin, Borçka, 16. Macahel Saf Kafkas Arı ve Bal Festivali sona erdi.

Artvin, Borçka, 16. Macahel Saf Kafkas Arı ve Bal Festivali sona erdi.

2595

PANEL VE SUNUM PROGRAMI

Festival Tertip Komitesi adına, Macahel Eğitim-Kültür ve Dayanışma Vakfı ile Borçka Kaymakamlığı’nın organizasyonunda Gürcistan sınırlarında bulunan ve 6 köyü kapsayan Türkiye’nin ilk ve tek Biyosfer Rezerv Alanı olan Camili (Macahel) havzasındaki Düzenli Köyü Festival alanında düzenlenen festivalde, Saf Kafkas Arısı ve havzada üretilen “Macahel Balı” tanıtımı yapıldı.

İki günlük program dâhilinde yapılan Festivalin ilk günü; 25 Ağustos 2017 tarihinde Camili Tema Konuk Evi Konferans salonunda yapıldı. Yöre insanının yoğun bir ilgisi ile yapılan ilk sunumu Orman Yüksek Mühendisi/MAB ICC Odak Noktası, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Üyesi Erdoğan Ertürk tarafından yapıldı. Biyosfer Rezerv alanının tarihçesi ve faydalarını anlatan Ertürk, Türkiye’de birden çok Biyosfer Rezerv alanının olmamasının dezavantaj olduğunu ifade etti. İkinci Sunumu ise Borçka Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Fatih CİNEVİZ tarafından yapıldı. Sıcak diyalogların yaşandığı sunumlar katılımcılar tarafından ilgi ile takip edildi. Macahel Vadisi için yeni projelerin geliştirilmesi ve yereldeki STK ve muhtarlarla çalıştay yapılmasına karar verildi. Havzanın doğal yapısı olarak izole bir bölge olması sebebiyle organik üretim için uygun olduğu, bu konuda kamu ile ortak bir proje geliştirilebileceği, üretilen ürünlerin pazarlanması konusunda da çalışma yapılması gerektiği vurgulandı. Sunumlara, Macahel Vakfı Yönetim Kurulu, köy muhtarları, MABİYODER yönetimi ve halk katılım sağladı.

En güzel bal sunumu yarışması yapıldı.

Macahel balının başlı başına bir marka olduğu, kendi içinde yarıştırılmasının söz konusu olmadığını ancak en iyi sunum etkinliği kapsamında bir yarışma olduğu MOBİYODER Başkanı Kemal Özdağan tarafından vurgulandı. Karakovan ve Fenni kovan alanında düzenlenen yarışmada birinci, ikinci ve üçüncüler seçildi. Yarışmanın formatı gereği, Jüri üyeleri yarışmaya katılan balı tatma fırsatı bulamadı, sadece görsel olarak değerlendirdi.

FESTİVAL VE TANITIM PROGRAMI

Sunuculuğunu Yavuz Selim Koç ve Vildan Ay’ın yaptığı Festival programının ikinci günü 26 Ağustos 2017 Cumartesi günü Düzenli Festival alanında başladı. Festival tertip komitesi adına selamlama konuşması yapan Macahel Eğitim-Kültür ve Dayanışma Vakfı Başkanı Süleyman KÖSE; “Ülkemizin ilk ve tek Biyosfer Rezervi alanı Camili, saf Kafkas arı gen ve üretim merkezidir. Camili bölgesinde bozulmadan, melezleşmeden doğal şartlarda korunmuştur. Kafkas arısının ürettiği bal ise bölgenin zengin florasını bünyesinde barındırdığı için yüksek besin değerine sahiptir. Macahel vadimiz bozulmamış doğası ve kaynaklarıyla insan fıtratına en uygun yaşam alanlarından bir tanesidir. Bununla birlikte Macahel vadisi ülkemizin en zengin endemik türlerine sahip bir gölgedir. Bu durum Macahel’in mutlak koruma kanunu ile korunmasını gerektirmektedir. Bu yörede yaşayan insanlar yazılı olmayan hukuk sistemi ile kamunun etkisinde de kalmadan doğayı koruma refleksi göstermiş ve biyolojik çeşitliliği kendisinden, hatta gözünden bile sakındırmıştır. Örneğin dedelerimiz tarlasını satarak orman satın almış, ormanı himayesine alarak doğayı korumuştur.” ifadelerini kullandı. Macahel vadisinin coğrafi şartlarından dolayı izole bir bölge olduğunu ve organik tarım için çok elverişli olduğunu ifade eden KÖSE, organik tarım ve meyveciliğin kamu proje destekleriyle uygulanması halinde Artvin ve ülkemiz için büyük bir kazanım oluğunu anlattı. Festival sponsorlarına teşekkür eden KÖSE, Birlik ve beraberlik vurgusuyla konuşmasını tamamladı.

Festivalde konuşan Artvin Valisi Ömer DOĞANAY, Camili’nin UNESCO tarafından ilan edilen Türkiye’nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı olduğunu dile getirerek, dünyanın en önemli üç arı ırkından biri olan Kafkas arı ırkının gen merkezi ve üretiminin bitki çeşitliliği Türkiye’nin en zengin yerlerinden biri olan Camili’de yapıldığını ifade etti. Bu nedenle Macahel vadisinin tanıtılması kadar buradaki doğal yapısının korunması ve gelecek nesillere bozulmadan aktarılmasının da çok önemli olduğunu ifade eden Vali DOĞANAY, “Camili bölgesi Allah’ın yeryüzünde yarattığı en güzel yerden biri. Benim yetkililerden istirhamım bu özel coğrafyanın korunması ve bozulmasına izin verilmemesi” diye konuştu.

DOĞANAY, konuşmasını saf Kafkas arısın tanıtılmasına, güçlü bir ekonomik değer haline gelmesine, Kafkas ana arı üretimi ve pazarlanmasına yıllarca büyük destek ANG Vakfının Başkanı Ali Nihat Gökyiğit’e teşekkür ederek sonlandırdı.

Saf Kafkas arı ırkının korunması için Kafkas Arı Gen Merkezi’ni kuran Ali Nihat Gökyiğit, Türkiye’nin hiçbir yerinde saf Kafkas arısının olmadığını dile getirdi. Gökyiğit, “Saf Kafkas Arısı çalışkanlığı, hava şartlarına uyumu, uysallığı, uzun diliyle her çiçekten nektar alabilme kabiliyeti ve hastalıklara mukavemeti ve yüksek verimi dolayısıyla arıcıların çok aradığı bir ırktır. Bu arı ırkını yaşatmaya gayret edelim. Onu gözümüz gibi koruyalım. Herkesi buradaki doğal zenginliği yaşatmaya davet ediyorum” dedi.

Borçka Kaymakamın Ertuğrul ÖRNEK ise konuşmasında Macahel’in doğasının güzelliğinin insanının çalışkanlığının yanı sıra burada sınır bekleyen bir beylik gibi durduğunu dile getirerek, “Macahel insanının vatanperverliğinden dolayı sınırımızın güvenliği konusunda içimiz rahat” ifadelerini kullandı.

Ardından Borçka Belediye Başkanı Aslan ATAN da kısa bir konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından festival kapsamında düzenlenen en iyi bal yarışmasında, balını en iyi şekilde servis ederek dereceye giren üreticilere ödülleri verilirdi.

Festivalde Macahel havzasına ve saf Kafkas arı ırkına verdiği destekten ötürü Ali Nihat Gökyiğit’e altın arı ödülü verildi. GÖKYİĞİT aldığı ödülün çok kıymetli olduğunu ve çok duygulandığını ifade etti.

Program, Yaşayan İnsan Hazineleri Yaşlılar korosu, Yerel Folklor gösterisi ile devam etti. Ardından SAMİDA grubu Soysal-Cemal Kardeşlerin konserleri ve Gürcistan’dan gelen Halk oyunları ekibinin figürleri Festivali renklendirdi. Bayar Şahin ve Hülya POLAT’ın düeti ve konseri şarkıları katılımcıları coşturdu. Kapalı ve sisli bir havaya rağmen Festival renkli görüntüler yaşandı.

Festivale, Artvin Valisi Ömer Doğanay, Borçka Kaymakamı Ertuğrul Örnek, Borçka Belediye Başkanı Aslan Atan, ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, Nihat Gökyiğit Vakfı Başkanı Nihat Gökyiğit, İstanbul Artvinliler Hizmet Vakfı Mustafa Melek ve çok sayıda vatandaş katıldı.

FESTİVALDE STANTLAR AÇILDI.

Kurulan stantlarda yöre halkı ürettiği balın tanıtımını yaparak satışını gerçekleştirdi. Saf Kafkas arısı ve bal tanıtımının yanı sıra kültürel etkinliklerin ve eğlencenin de yer aldığı festivalde, Türkçe ve Gürcüce şarkılarla, oluşturdukları büyük horon halkalarıyla vatandaşlar festivalin tadını çıkardı.

Saf Kafkas Arısının yegâne yaşam alanı ve gen merkezi, ülkemizin ilk ve tek Biyosfer Rezerv alanı (MaB) Macahel’in doğal çevre ve yaşam kültürünün tanıtılmasını amaçlayan Festival teknik problemlere rağmen başarılı bir şekilde tamamlandı.