Şehir Ödülleri Türkiye 2017 Umut Işığı Temalı Paydaş Ödülleri
YAŞAYAN Şehirler Platformu’nun ilk ekinliği olan “Şehir Ödülleri Türkiye”, İzmir’de düzenlenen törenle sahiplerini buldu.
Dokuz Eylül Üniversitesi ve Yaşayan Şehirler Platformu işbirliğinde; Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı’nın destekleriyle hazırlanan ‘Şehir Ödülleri Türkiye 2017” Ödül Töreni, Dokuz Eylül Üniversitesi Sabancı Kültür Sarayı’nda 29 Eylül 2017 akşamı düzenlendi.
Şehir Ödülleri Türkiye kapsamında; Türkiye’nin birçok ilindeki kamu ve özel kuruluşların; kentleriyle ilgili hazırladıkları projeleri sunduğu etkinlikte, jüri tarafından belirlenen 20 kategoride toplam 34 ödül dağıtıldı.
Yerel yönetimlerden, özel kuruluşlara, kalkınma ajanslarından üniversitelere kadar birçok farklı alanda şehrine katkı sağlayan, yerelden kalkınma yaratan şehir paydaşları değerlendirildi. Yoğun başvuru süreci sonunda Türkiye’nin farklı bölgelerinden kurum ve kuruluşlar seçkin jüri üyelerinin değerlendirmesi ile ödüllerini aldılar.
Şehir Ödüllerinin ilk amacı; kent pazarlamasına ve markalamasına konu olan, şehir paydaşlarının süreç farkındalığının arttırılması, kentin geleceğini şekillendirecek doğru proje ve uygulamaların desteklenmesi, diğer kentlerdeki paydaşlar ile paylaşılması, yeni proje ve uygulamalar için cesaretlendirilmesi, fikir alışverişi yapabilecekleri ortak zemin oluşturmasıdır.
Ödüller ile paydaşlar arası iletişimin kuvvetlendirilmesi, öngörülen etkinlikle konu üzerine çalışan akademisyenler ile kent yönetici ve kanaat önderlerini, ticari örgütleri, sektör örgütlerini, sivil toplum örgütlerini, tüm araştırmacılar ve kentin geleceğine yön verebilecek çevreleri buluşturmak hedeflenmiştir.
Şehir Ödülleri Türkiye şehirlerin geleceğine ışık tutmuş, projeleri tamamlamış, tüm bireyler, şehir paydaşları, akademisyenler ve öğrencileri tüm Türkiye’ye örnek göstermek için aday olmaya davet edilmişti.
Düzenlenen törende konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Banu Esra Aslanertik, şehirlerin tanıtılarak kültürel varlıklarının ön plana çıkarılmasının sürdürülebilir kalkınmanın temelini oluşturduğunu söyledi. Yaşayan Şehirler Platformu ile önemli bir çalışmaya imza attıklarını belirten Aslanertik, “İzmir’in sahip olduğu değerlerinin tanıtılması ve kentler arası diyaloğun arttırılması, bu projeye katılmamızın en önemli nedenidir. Kentsel kalkınma hedefiyle hareket eden şehirlerin kültürel ve doğal güzelliklerinin etkili şekilde pazarlanması, marka haline getirilerek tanıtılması, Türkiye’nin vizyon hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacaktır. Dokuz Eylül Üniversitesi olarak, Şehir Ödülleri Türkiye 2017’ye ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Bundan sonra da ülke değerlerine sahip çıkan projelere destek vermeye devam edeceğiz” dedi. Yaşayan Şehirler Platformu Başkanı Alper Akın da, “Şehirlerimizin sahip olduğu doğal, kültürel değerlerin paylaşılması ve tanıtılması temel hedefimizdir. Şehir Ödülleri Türkiye 2017 etkinliğinde bize destek veren Dokuz Eylül Üniversitesi yetkililerine ve katılımcılara teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Şehir Ödülleri Türkiye Özel Ödüller kategorisindeki ilk ödül “Şehre Adanmış Yaşam” Ödülü Eskişehir’de yaratmış olduğu etki, değişim ve örnek yaşamıyla, gerek akademisyen gerekse kent liderliği kimliğiyle yeniden bir şehir ve bilinçli şehirli yaratan, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’e verildi. Türk kültürünü ve sıcaklığını tüm dünyaya aktaran Barış Manço’yu temsilen, oğulları, Doğukan ve Batıkan Manço’ya “Şehri Temsil” ödülü, “Şehrine İnananlar” ödülü de Ahmet Nazif Zorlu’ya verildi.
Gaziantep’ten, Edirne’ye, Lüleburgaz’a kadar çok sayına il ve ilçenin ödül aldığı törende, ünlü yönetmen Yüksel Aksu ve Tv2’de “Çok Gezenti” programı ile tanınan Burak Akkul ile 26 Kalkınma Ajansı arasında İzmir Kalkınma Ajansı’nın ödülleri, Yaşayan Şehirler Platformu Başkanı Alper Akın tarafından sahiplerine dağıtıldı.
Ödül alan Belediyeler; Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na vekaleten Muzaffer Tunçağ, Osmaniye Belediye Başkan Kadir Kara, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Artvin Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Yazan ve Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak ile jüri tarafından ödüle layık görülen belediye başkanlarına ve temsilcilerine; kentlerinin geleceğini şekillendirecek projeleri hayata geçirdikleri için ödülleri verildi.
ARTVİN İKİ ÖDÜLÜ BİRDEN ALDI.
Artvin Valiliği ile Artvin Belediyesi iki kategoride yarışmaya katıldılar. Artvin Belediyesinin girişimi Artvin Valiliğinin desteği ile yarışmada “Engelsiz Şehir” kategorisinde, Artvin Valiliği ise 16. Macahel Saf Kafkas Arı ve Bal Festivali ile “En Yaratıcı Etkinlik (Festival)” kategorisinde iki ödül birden kazandı.
ARTVİN BELEDİYESİNE ENGELSİZ BELEDİYE PROJESİ ÖDÜLÜ
Yarışmaya, ilk olarak Artvin’de son 10 yılda dezavantajlı ve engelli vatandaşlarımızın yaşam standartlarını yükseltmek, hak ve hürriyetleri hakkında bilinçlendirmek, psikososyal rehabilitasyon sağlamak ve hizmetlere erişimlerini kolaylaştırmak için Artvin Valiliği ile Artvin Belediyesi koordinasyonuyla yürütülmüş ve başarı ile sonuçlanmış toplam 17 proje ile katılım sağlandı. Sosyal içermeden fiziksel altyapıya, psikososyal destekten tıbbi rehabilitasyona çok çeşitli projelerin yer aldığı “Engelsiz Şehir” başvurusunda projemizin Artvin’e kattığı değer ve somut getirileri jüriyle paylaşıldı.
“Engelsiz Şehir” ödülü Artvin Valiliği adına Vali Yardımcısı Arif Oltu ve Artvin Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Yazan’a birer ödül verildi.
Macahel Saf Kafkas Arı ve Bal Festivaline “En Yaratıcı Etkinlik (Festival)” ödülü
İkinci başvuru olarak dünyanın bal üretiminde ikinci sırada yer alan ve en verimli 5 ana ırkının bulunduğu bölge kapsamında Borçka Macahel yöresinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen Macahel Saf Kafkas Arı ve Bal Festivali ile katılım sağlandı.
Proje kapsamında etkinlik sırasında yapılan yaşları ortalama 65 olan yaşlılar korosu, bal üretim etkenlikleri ve biyoçeşitlilik konularına yer verildi. En Yaratıcı Etkinlik (Festival) başvurusunda projemiz yılın projesi seçildi.
Ülkemizden Kalkınma Ajansları, Belediyeler, Valilikler, Kaymakamlıklar ve daha birçok şehir paydaşının 34 farklı kategoriye girme başarısı gösteren “16. Macahel Saf Kafkas Arı ve Bal Festivali” Artvin Valiliğinin gururu oldu.
Vali Yardımcısı ödül töreninde yaptığı konuşmada; Macahel’in Artvin’in Borçka ilçesinde 6 köyü bünyesinde barındıran bir bölge olduğunu, Festivale değer katan Macahel’in en önemli özelliğinin UNESCO tarafından Türkiye’nin ilk ve tek Biyosfer Rezerv alanı olduğunu, ayrıca tabiatıyla Macahel’in görülmeye değer bir yer olduğunu İfade etti. İkinci olarak Saf Kafkas Arı Irkını barındırdığını ve Gen merkezi olup ana arı üretildiğini, eğitim anlamında da bir okul olduğunu anlattı. Bu ödülü Artvin Valiliği olarak tüm Macahel gönüllüleri, Ali Nihat Gökyiğit ve Macahel Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı adına aldıklarını söyledi. Festivalin her yıl Macahel Vakfı tarafından Ekonomik ve sosyal amaçlar için düzenlendiğini,
Ekonomik yönlü amacının; Ana arı üretiminin teşvik edilmesi, Bal üretiminin teknik yöntemlerle yapılarak, yıllık bal üretimi miktarının artırılması, Yumuşak turizmin teşvik edilmesi ve geliştirilmesi olduğunu.
Sosyal yönlü amacının ise, “Doğal çevrenin korunması” bilincinin artırılması, Yerel kültürün korunması ve tanıtılması, Şehirlerden köylere gençlerin geri göçünün teşvik edilmesinin olduğunu ifade etti.
“Macahel’in en önemli değerlerinde birinin de, UNESCO tarafından 2015 yılında “Somut Olmayan Kültürel Miras’’ listesine, 2016 yılında ise Kültür Bakanlığı’nın “Yaşayan İnsan Hazineleri” kapsamına alınan “Macahel Yaşlılar Korosu’’ dur. Yaşlılar Korosunun yaş aralığı 60 ile 85 olup hiç bir müzik aletini kullanmadan polifonik özellikte koro halinde söylenen şarkıları söylemektedirler.” Dedi.
Ödül, Yaşayan Şehirler Platformu Başkanı Alper Akın tarafından Artvin Vali Yardımcısı Arif Oltu’ya verildi.
Ödül törenine Macahel Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı adına Vakıf Başkanı Süleyman KÖSE ve Genel Sekreter Hacer YILDIZ katıldı. Bu yıl 16.incisi düzenlenen Festivalde zorlu coğrafi şartlar ve teknik yetersizliğine rağmen, yoğun ve özverili çalışma ile Macahel Vakfı bayrağının en yükseğe dikmenin gururu yaşandı.
İzmir, 29 Eylül 2017
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.